Τι είναι ένα χημικό peel;
Η διαδικασία του χημικού peeling, ή αλλιώς χημική απολέπιση (chemexfoliation), αποτελεί μια ιατρική πράξη η οποία προκαλεί επιταχυμένη απολέπιση και ελεγχόμενη βλάβη της επιδερμίδας ή/και του χορίου μετά από τοπική εφαρμογή καυστικών παραγόντων.
Αποτελεί κομμάτι των κοσμητικών θεραπειών στη δερματολογία, είτε επιλέγεται για απλή ανανέωση της επιδερμίδας είτε ως συνοδευτική/συμπληρωματική της κύριας ενδεδειγμένης θεραπείας κάποιων δερματικών νοσημάτων (διαταραχές χρώσης, ακμή, ακτινική υπερκεράτωση, κ.ά.).
Βάθος απολέπισης
Τα χημικά peels έχουν ταξινομηθεί στην βιβλιογραφία ανάλογα με το βάθος δράσης τους στο ανθρώπινο δέρμα. Έτσι, μπορούμε να κατατάξουμε ένα χημικό peeling ως:
επιφανειακό, ή του ‘μεσημεριανού’ (lunchtime peel): μπορεί να είναι είτε πολύ ελαφρύ (με δράση έως την κοκκώδη στιβάδα), είτε ελαφρύ (με δράση έως το θηλώδες χόριο)
μέσου βάθους: με δράση έως το άνω δικτυωτό χόριο
βαθύ: με δράση έως το μέσο δικτυωτό χόριο του δέρματος
Το βάθος του peeling που θα διαλέξουμε να έχουμε εξαρτάται αφενός από τον στόχο που θέλουμε να επιτευχθεί, τον/τις ουσία/ες και τις συγκεντρώσεις που θα χρησιμοποιήσουμε, και τα χαρακτηριστικά του ασθενή (τύπος δέρματος, ηλικία, υπάρχουσες νόσοι, λαμβανόμενα φάρμακα, κ.ά.).
Κάποιοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το βάθος ενός peel είναι ο καθαρισμός και η προετοιμασία του δέρματος, η τεχνική του ιατρού, ο αριθμός των εφαρμογών της συνεδρίας, η ανατομική περιοχή, καθώς και η διάρκεια επαφής του οξέος με το δέρμα.
Όσο αυξάνουμε το βάθος ενός χημικού peeling, τόσο περισσότερο αυξάνει και η περίοδος αποθεραπείας του ασθενή.
Ποιές ουσίες χρησιμοποιούνται ως χημικά peels;
Οι συχνότερα χρησιμοποιούμενοι καυστικοί παράγοντες σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι οι μόνοι, είναι:
α-υδροξυ-οξέα (AHA), κύριος εκπρόσωπος των οποίων είναι το γλυκολικό οξύ σε συγκεντρώσεις μεταξύ 30% - 70%
β-υδροξυ-οξέα (BHA), π.χ. το σαλικυλικό οξύ
τριχλωροξικό οξύ (TCA)
ρεζορκινόλη
διάλυμα του Jessner (παρασκεύασμα συνδυασμού ουσιών)
ρετινοϊκό οξύ (τρετινοΐνη)
γαλακτικό οξύ
αζελαϊκό οξύ
κοχικό οξύ (kojic acid)
πυροσταφυλικό οξύ
λιποϋδροξυ οξυ (LHA)
φαινόλη
Τι θα συμβεί στο δέρμα μου αν κάνω ένα χημικό peel;
Το peeling είναι ένας προκλητός και ελεγχόμενος τοπικός τραυματισμός του δέρματος (επιδερμίδας ή/και χορίου), στον οποίο προάγεται η επανεπιθηλιοποίηση του ιστού, δηλαδή η δημιουργία εκ νέου των στοιβάδων της επιδερμίδας που έχουν τραυματιστεί και η ανανέωσή του, προσδίδοντας έτσι μια πιο νεανική εμφάνιση αλλά και καλύτερη ποιότητα επιδερμίδας.
Ανάλογα με το peel που θα χρησιμοποιηθεί και τους υπόλοιπους προαναφερθείσες παράγοντες, προκαλούνται μεταξύ άλλων απολέπιση κάποιων στοιβάδων της επιδερμίδας ή/και μέρους του χορίου, επιδερμόλυση (δηλαδή μείωση της συγκολλητικότητας των κερατινοκυττάρων και χαλάρωση των στοιβάδων), αλλοιώσεις στην μελανίνη της βασικής στοιβάδας της επιδερμίδας, στο κολλαγόνο και τις ελαστικές ίνες του χορίου.
Ο οργανισμός ξεκινά τη διαδικασία επούλωσης αμέσως μετά από την συνεδρία ενός χημικού peel. Έτσι, η επιδερμίδα αποκτά εκ νέου τις 4 στοιβάδες της με νέα και ανανεωμένα κερατινοκύτταρα, στο χόριο δημιουργούνται νέες ίνες κολλαγόνου και ελαστικών ινών, εξομαλύνονται περιοχές του δέρματος που είχαν μεγάλη κυτταρική διαφοροποίηση, καθώς και περιοχές με μεγαλύτερη συγκέντρωση μελανίνης.
Πρακτικά θα εμφανιστεί μια ερυθρότητα στο δέρμα αμέσως μετά το χημικό peeling, η οποία θα υποχωρήσει (η έντονη σε μερικές ώρες στα lunchtime peels και σε μερικές ημέρες στα μέσου βάθους). Επιπρόσθετα, στα μέσου βάθους peeling το δέρμα μπορεί να εμφανίσει εφελκίδα (“κρούστα”), η οποία υποχωρεί σε ημέρες, ανάλογα με την ισχύ του peel. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του δερματολόγου σας για να γίνει σωστά η αναγέννηση της επιδερμίδας σας.
Θα πονέσω;
Κατ’ αρχήν με ένα επιφανειακό ή μέσου βάθους χημικό peeling, και ανάλογα της χρησιμοποιούμενης ουσίας, θα νιώσετε ένα ελαφρύ ‘κάψιμο’ ή ‘τσίμπημα’ κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να μπει τοπική αναισθητική κρέμα, μειώνοντας κατά πολύ την αίσθηση αυτή.
Γενικά είναι καλά ανεκτή ιατρική πράξη, και δεν υπάρχει έντονος πόνος.
Σε πόσο καιρό θα επανέλθω στο φυσιολογικό;
Αυτό εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο έγινε το χημικό peeling, το βάθος αυτού, την ηλικία και κατάσταση του ασθενή, την ουσία και τη συγκέντρωση που χρησιμοποιήθηκε, την τεχνική του ιατρού, και τη συμμόρφωση στις οδηγίες για μετά το peeling.
Κατά κανόνα, μετά από ένα ελαφρύ και επιφανειακό χημικό peeling (lunchtime peel) μπορείτε να συνεχίσετε την εργασία σας ακόμα και την ίδια ημέρα, ενώ η επούλωση της επιδερμίδας ολοκληρώνεται μέσα σε 1-7 ημέρες.
Σε μέσου βάθους peeling θα χρειαστούν 7-14 ημέρες περίπου για να επανέλθει η επιδερμίδα, όμως και σε αυτά θα μπορείτε να πηγαίνετε στην εργασία σας ακολουθώντας σωστά τις οδηγίες του δερματολόγου σας.
Τι θα με ρωτήσει ο γιατρός πριν;
Eίναι σημαντικό να πείτε στον δερματολόγο σας εάν έχετε κάποιον ερπητοϊό ή/και εάν έχετε εμφανίσει ερπητική λοίμωξη, καθώς ίσως χρειαστεί να λάβετε ολιγοήμερη προφυλακτική αγωγή γι’ αυτόν τον λόγο.
Ο δερματολόγος θα σας ρωτήσει επίσης εάν λαμβάνετε κάποια φάρμακα, π.χ. αντιβιώσεις, ασπιρίνη/αντιπηκτικά, θεραπεία για την ακμή (ειδικά με ισοτρετινοΐνη), εάν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα, καθώς και για προηγηθείσες θεραπείες - χειρουργεία - κοσμητικές επεμβάσεις.
Τι πρέπει να κάνω εγώ μετά το χημικό peeling;
Μετά από ένα lunchtime ή ένα μεσαίου βάθους χημικό peeling συνεχίζετε τη ζωή και την εργασία σας κανονικά, χωρίς να έχετε κάποιο πρόβλημα. Το βαθύ peeling απαιτεί κατ’ οίκον θεραπεία τον πρώτο καιρό, όμως δεν είναι ένα peeling που θα κάνετε εύκολα ή πάνω από μια φορά.
Είναι όμως πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει ο δερματολόγος σας για τις ημέρες μετά από το χημικό peeling, ούτως ώστε να γίνει σωστά και χωρίς επιπλοκές ή ανεπιθύμητες ενέργειες η αναγέννηση της επιδερμίδας σας, αλλά και η προστασία της από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες;
Το χημικό peeling θεωρείται μια πολύ ασφαλής μέθοδος ανανέωσης της υγιούς επιδερμίδας, αλλά και ως συμπληρωματική θεραπεία κάποιων δερματολογικών νοσημάτων, φτάνει αφενός να γίνεται σωστά από τον ιατρό και, εξίσου αν όχι πιο σημαντικό, να τηρούνται οι θεραπευτικές οδηγίες τις επόμενες ημέρες από τον ασθενή αφετέρου.
Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες ενός χημικού peel είναι η παρατεταμένη εμφάνιση ερυθρότητας στο σημείο επαφής του χημικού peel, η εμφάνιση πιο ανοικτών ή πιο σκούρων ‘κηλίδων’ στην επιδερμίδα (μεταφλεγμονώδης υπο/υπερμελάγχρωση), η επιμόλυνση της επιδερμίδας από μικρόβια, και η δημιουργία ουλής.
Επίσης, είναι καλό να γίνονται πολύ προσεκτικά ή/και να αποφεύγονται χημικά peels σε πολύ σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Ο ιατρός σας θα σας ενημερώσει για την καταλληλότητα της θεραπείας και τη βέλτιστη δυνατή λύση για εσάς.
Για ποιες άλλες παθήσεις μπορώ να κάνω χημικό peeling;
Εκτός από καλή ανανέωση μιας φυσιολογικής επιδερμίδας με μια καλύτερης ποιότητας και την βελτίωση της χροιάς της, τα χημικά peels χρησιμοποιούνται με επιτυχία ως συνοδευτική ή συμπληρωματική της κύριας ενδεδειγμένης θεραπείας για καταστάσεις όπως: κάποιοι τύποι ακμής (συμπεριλαμβάνοντας και την εξομάλυνση ατροφικών ουλών της), το μέλασμα, τις μεταφλεγμονώδεις υπο/υπερμελαγχρώσεις, ηλιακές φακές (φακίδες), γεροντικές κηλίδες, ακτινικές υπερκερατώσεις, μικρές ρυτίδες, ενώ οι μελέτες ακόμα διίστανται για τη χρήση τους στη ροδόχρου.
Πόσο θα μου κοστίσει ένα χημικό peeling;
Γενικώς τα χημικά peels δεν θεωρούνται ακριβή θεραπεία ανανέωσης της επιδερμίδας, και το κόστος εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίον γίνονται, την ουσία που θα χρησιμοποιηθεί, και τις συνεδρίες που θα χρειαστούν για να πετύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στο κέντρο μας όπου με ευχαρίστηση θα σας ενημερώσουμε για ό,τι άλλο θελήσετε να γνωρίζετε.
Comments