top of page

Αντηλιακά & Ήλιος

Έγινε ενημέρωση: 19 Ιουλ 2023


Γιατί να βάλω αντηλιακό;

Όλοι χρειαζόμαστε προστασία από τις ακτίνες του ηλίου.

Έχει αποδειχθεί ότι οι επιβλαβείς συνέπειες της ηλιακής έκθεσης λειτουργούν αθροιστικά, και ότι οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί μακροχρόνια στον ήλιο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών στο δέρμα.

Συνεπώς, όλοι οι τρόποι προστασίας του δέρματος (συμπεριλαμβάνοντας και τα αντηλιακά), θα πρέπει να ξεκινούν από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Ένα καλό αντηλιακό μπορεί να αποτρέψει ένα ηλιακό έγκαυμα, να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου δέρματος, και να προλάβει τα πρώιμα σημάδια της γήρανσης του δέρματος (φωτογήρανση).

αντηλιακά άμμος καλοκαίρι

Είναι άκρως σημαντική η επιλογή καλού αντηλιακού καθώς και η σωστή εφαρμογή/επάλειψή του, για την προστασία και κατά συνέπεια υγεία του δέρματός σας.

Τι αντηλιακό να αγοράσω;

Πριν επιλέξετε αντηλιακό, διαβάστε την ετικέτα του, καθώς εκεί αναγράφονται πληροφορίες για τα συστατικά του, την ικανότητά του να προστατέψει το δέρμα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς και τον βαθμό της προστασίας αυτής.

Καλό είναι να επιλέξετε αντηλιακό ευρέος φάσματος (broad spectrum), το οποίο σημαίνει ότι σας προστατεύει και από την UVA και από την UVB υπεριώδη ακτινοβολία.


Ο βαθμός προστασίας ενός αντηλιακού είναι επίσης πολύ σημαντικός, και έχει επικρατήσει να μετράται με τον δείκτη προστασίας από τον ήλιο, ή αλλιώς SPF (sun protection factor).

Ο SPF είναι η κλασματική μέτρηση της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στο δέρμα μας. Έτσι, όταν διαβάζουμε SPF 15, αυτό σημαίνει ότι το 1/15 της ακτινοβολίας θα φτάσει στο δέρμα μας, εφόσον εφαρμόσουμε σωστά το συγκεκριμένο αντηλιακό. Συνιστάται το αντηλιακό που θα αγοράσουμε να είναι τουλάχιστον SPF 30, με καλύτερη επιλογή αυτά με SPF 50.

Προτιμήστε τα αντηλιακά που αναγράφουν ότι είναι ‘αδιάβροχα’, καθώς θα παραμένουν περισσότερη ώρα επάνω σε ιδρωμένο ή βρεγμένο δέρμα. Λάβετε υπόψιν όμως, ότι η ‘αδιαβροχοποίηση’ του αντηλιακού θα διαρκέσει το περισσότερο λίγο πάνω από μία ώρα.

Πως θα απλώσω σωστά το αντηλιακό; Πότε και πόσο θα βάλω;

Χρειάζονται τουλάχιστον 15 λεπτά για να απορροφηθεί το αντηλιακό από το δέρμα, συνεπώς συνιστάται η εφαρμογή του 15-30 λεπτά πριν βγείτε από το σπίτι.

Ο ήλιος και οι ακτίνες του είναι παρούσες ακόμα και σε ημέρες με συννεφιά, συνεπώς το αντηλιακό πρέπει να μπαίνει καθημερινά.

Αφού ανακινήσετε το αντηλιακό, χρησιμοποιήστε επαρκή ποσότητα για να καλύψετε τις εκτεθειμένες επιφάνειες του δέρματος, απλώνοντάς το ομοιόμορφα στο δέρμα. Η ποσότητα που θα χρειαστείτε εξαρτάται από τις σωματικές σας διαστάσεις και το ποσοστό ακάλυπτων σημείων. Ενδεικτικά, περίπου 30-35 mL είναι αρκετή ποσότητα να καλύψει τις ηλιοεκτεθειμένες επιφάνειες ενός μέσου ενήλικα. Είναι καλύτερο το να απλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα από το να μη βάλετε αρκετή.

Θυμηθείτε ότι και το πρόσωπο, ο λαιμός, τα αυτιά, τα χείλη, αλλά και το τριχωτό αποτελούν ηλιοεκτεθειμένα μέρη που χρειάζονται προστασία.

Πότε ανανεώνω το αντηλιακό;

Ένα αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες ή συχνότερα εάν ιδρώνετε, για να μπορέσει να προστατεύσει επαρκώς το δέρμα σας.

Χρειάζεται άμεση ανανέωση εάν κολυμπήσετε, εάν σκουπιστείτε, ή εάν ιδρώσετε.

Η ανανέωση ενός αντηλιακού είναι εξίσου σημαντική με την πρώτη επάλειψη, συνεπώς μη την αμελήσετε.

Τι κάνω αν πάθω ηλιακό έγκαυμα;

Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό να ξεκινήσετε να το αντιμετωπίζετε το συντομότερο δυνατό, από την πρώτη ημέρα.

Σταματήστε άμεσα την περαιτέρω έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Κάντε ντουζ με δροσερό νερό για να μειώσετε τη θερμοκρασία.

Χρησιμοποιήστε την ενυδατική σας για να ελαττώσετε τα συμπτώματα του εγκαύματος και να ενυδατωθείτε. Η καλύτερη στιγμή για να βάλετε ενυδατική είναι αμέσως μετά το μπάνιο, αφού σκουπιστείτε ελαφρά («ταμποναριστά») – αφήνοντας το δέρμα σας ελαφρά νοτισμένο. Ενυδατώστε το δέρμα σας πολλαπλές φορές την ημέρα.


Πίνετε περισσότερο νερό από όσο πίνατε. Ένα έγκαυμα προσελκύει ‘υγρά’ στην επιφάνεια του δέρματος, συνεπώς μακριά από το υπόλοιπο σώμα, οπότε είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Λάβετε υπόψιν ότι εάν εμφανίσετε και φυσαλίδες στην επιδερμίδα σας, αυτό σημαίνει πως το έγκαυμά σας είναι 2ου βαθμού. Μη σπάσετε τις φυσαλίδες, καθώς αποτελούν άριστη προστασία για την επούλωση και πιθανή εμφάνιση μόλυνσης.

Στην περίπτωση αυτή επισκεφθείτε τον Δερματολόγο σας για να σας κατευθύνει προς την σωστή αντιμετώπιση του εγκαύματος, και να σας υποστηρίξει φαρμακευτικά εάν χρειαστεί.


303 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page